Açık Rinoplasti nedir?
Burun estetiği ameliyat tekniklerinden biri olan açık rinoplastiye burun deliklerinin arasındaki bölmenin (collumella) dış kısmından ters ‘’v’’ veya ‘‘z’’ şeklinde bir kesi yapılarak başlanır. Cilt ve cilt altı dokular kaldırılarak burun kemik ve kıkırdaklara müdahale edilerek yapılan ameliyat tekniğidir.
Açık Rinoplasti ameliyatının uygulama adımları nelerdir?
Burun estetiği ameliyat tekniklerinden biri olan açık rinoplasti, kapalı tekniğe göre daha fazla müdahale olanağı sunuyor. Burnun içindeki yapıların, kıkırdak ve yumuşak doku daha fazla görünür halde olur. Burun ucu estetiği ve revizyon rinoplastide özellikle tercih edilir. Ameliyat, genel anestezi ile yaklaşık 1,5-2 saat içinde gerçekleştirilir.
Açık Rinoplasti ameliyatı sonrasında hastayı bekleyen durumlar nelerdir ?
Ameliyat sonrası ilk 24 saat buz uygulaması yapılarak morluk ve şişlik oluşması engellenmeye çalışılır. Hasta ameliyattan 1. gün sonra taburcu edilir. 5-7. günlerde burun içindeki silikon tamponlar ve burun üzerindeki termoplastik atel çıkarılır. Burnun şekillenmesi ve ödemlerin geçmesi yaklaşık 1. Ayda gerçekleşir. Hastanın solunum şikayetleri ise ödemlerin tam olarak geçtiği yaklaşık 3 ila 6 aylar arasında geçer. Açık rinoplastide açılan ters ‘’V’’ şeklindeki kesiden dolayı burun ucunda iz kalma ihtimali vardır. Bu dikiş izleri iyileştikçe belirsiz bir hal alır.
Açık Rinoplasti tekniği hangi durumlarda tercih edilir?
Estetik burun ameliyatları endikasyonlarından ciddi burun ucu problemleri ve ileri derecede bozuk kemik eğrilikleri gibi problemlerde açık rinoplasti tercih edilebilir. Açık rinoplastinin en önemli avantajı ameliyatın direk görüş ile yapılabilmesini sağlamasıdır. Açık rinoplastide burundaki bütün kemik, kıkırdak yapılar, o bölgedeki dokular açık bir şekilde görünür. Açık rinoplasti sırasında burun ucundan ne kadar kıkırdak alındığı, geriye ne kadar kıkırdak kaldığı ve bunların simetrisi de daha net bir şekilde görülebilir.
Estetik burun ameliyatlarından açık rinoplastide kıkırdaklardaki şekil bozuklukları, eğrilikler, kıkırdaktaki eksik veya çökük alanlar fark edilip onarılabilir. Çökük alanlar varsa buralara kıkırdak parçaları eklenebilir, fazlalıklar tıraşlanabilir. Daha önce burun estetiği geçirildiği halde burundaki fonksiyonel ve fiziksel sorunların devam etmesi ya da ortaya çıkması durumunda burun içindeki sorunun çok daha ayrıntılı bir şekilde analiz edilmesini sağlar. Burundaki yapısal bozuklukların açık bir şekilde tespit edilmesini ve revizyon burun estetiğinin çok daha doğru bir şekilde planlanmasına yardımcı olur.
Burun estetiğinde kullanılan tekniğin önemi nelerdir?
Burun estetiğinde kullanılan teknik cerrahın tecrübesinin fazla olduğu tekniktir. Günümüzde açık ve kapalı teknik ile burunda yapılabilen işlemler arasında fark yoktur. Her iki teknikte burun estetiğindeki olası sorunların giderilmesinde rahatlıkla kullanılabilir. Cerrahınızın hangi teknikte daha tecrübeli olduğu burun estetiğinin başarısı için yeterlidir. Açık teknik ile yapılan burun estetiği ameliyatlarda oluşan dikiş izi de zamanla belirsiz bir hal alır.