Ben Tedavisi

Ben (Nevüs) nedir?

Ben ya da diğer adıyla Nevus; kadınlar, erkekler ve hatta yeni doğan çocuklarda yani tüm insanlarda doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilen genelde iyi huylu tümörler olarak bilinmektedir. Vücudun her yerinde farklı şekiller de ortaya çıkan benler dikkat edilmediğinde çoğu zaman cilt kanseri ile karışmaktadır. Bazal Cell Ca ve Malign Melanoma olarak bilinen cilt kanseri kanser türleri arasında en sık görülen türüdür. Buna rağmen en az ölümün yaşandığı kanser türü diyebiliriz.
Benler kansere dönüşür mü?
Benler normalde kansere dönüşme potansiyeli olmayan iyi huylu lezyonlardır. Burda kansere dönüşen lezyonlar hastalarda geç fark edilmiş kötü huylu lezyonlardır. Yapılan çalışmalarda %0,3-18 oranında kanser riski belirtilmişsede genel olarak bu oran ihmal edilir. Ancak hastaların kendi kendini muayene etmesi ve doğuştan var olan benlerdeki değişimlerin gözden kaçırılmaması gerekir. Özellikle travmaya maruz kalan sakal bölgesindeki, boyunda yaka yerinde travmaya veya kemer askısı nedeniyle irritasyon oluşan lezyonlar yakından takip edilmelidir.

Benlere bıçak değerse veya işlem yapılırsa kansere dönüşme riski artarmı ?

Aslında halk arasında çok yaygın ve yanlış bir bilgi olan bene bıçak değdi ve kansere dönüştü inanışı tamamen dayanağı olmayan ve yanlış bir bilgidir. Benler normalde iyi huylu oldukları ön kabulü ile yaklaşılmalı. Estetik kaygılar veya daha önce bahsettiğim gibi travmaya vaya irritasyona maruz kalıyorsa hücresel karak ter değişimi olabileceğinden yakından gözlenmeli ve hekim önerisi ile alınabilmektedir.

Hangi Benlerde kansere dönüşürme riski nedeniyle alınması önerilmektedir?

Aslında akılda kalıcı olması bakımından A,B,C,D,E kriterleri olarak bilinen kriterlerimiz mevcut. Yani doğuştan veya sonradan gelişen benlerde bir AASİMETRİ, BORDER (YANİ SINIR DÜZENSİZLİĞİ), CHANGE İN COLOR(RENKTE DEĞİŞİM), DİAMETER (ÇAPTA DEĞİŞİM), ELEVATED AREA (BENDE YUKARI DOĞRU BİR YÜKSELME OLMASI) durumlarında hemen cerrahi müdahale önerilmekte ve patolojik olarak tanı konulması önerilmektedir.

Ben (Nevüs) tedavisinde hangi yöntemler kullanılmaktadır?

Benlerin kanserleşmesi ya da cilt kanseri ile karışmaması için mutlaka alınmasını öneriyoruz. Bu işlem için tedaviler 2 gruba ayrılmaktadır. Ameliyat ve ameliyatsız yöntemler şeklinde ele alınmaktadır.

Ben (Nevüs) tedavisinde kulllanılan ameliyatsız yöntemler nelerdir?

Hastalardaki lezyonun şekline göre hekimin karar vermesi gereken bir durumdur.
Fraxis Fraxiyonel Karbondioksit Lazer Tedavisi: Özellikle ciltten kabarık olmayan nevüsler için en çok önerdiğimiz ve uyguladığımız yöntem lazer olup, elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren cihaz ile yapılan ben aldırma işleminde hiçbir iz kalmayacaktır. Fakat sadece ciltten kabarık olmayan benlerde uygulanabilmektedir. Kliniğimizde Q-switch Nd-YAG lazer (CURAS) ve Fraxiyonel karbondioksit lezer (FRAXİS) cihazları mevcut olup bu cihazlarla uygun olan hastalara uygulama yapılmaktadır.
Secret Altın İğneli Radyofrekans RF (Radyo Frekans) : Sağlık alanında son yıllarda kullanımı hızla artan cihazlardan biride RF (Radyo Frekans) olup, elektrik enerjisini radyo dalgalarına dönüştürerek etki etmektedir. Yüzeysel ve kabarık tüm benlerin tedavisinde uygulanmaktadır. Kliniğimizde Secret altın iğneli radyofrekans cihazı mevcut olup bu cihazlarla uygun olan hastalara uygulama yapılmaktadır.
Elektrokoter (Buharlaştırma) : En çok uyguladığımız yöntemlerden biri de elektrokoter dediğimiz cihaz olup, buharlaştırma mantığı ile çalışmaktadır. Cihazın ucu bene dokunduğunda yok etmektedir. Aşama aşama yapılan tedavide cilt seviyesine gelene kadar uygulanmaktadır. Özellikle ciltten kabarık benlerin tedavisinde önemli yer tutmaktadır.
Krioterapi (Dondurma) : Yukarıda da belirtildiği gibi özellikle cildiye uzmanlarının uyguladığı yöntemlerden biri Krioterapi olup, ben ve siğil tedavilerinde sıkça başvurulan yöntemlerden biridir. Yine ciltten kabarık benlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Uygulanan kimyasal madde beni dondurarak çürümesini sağlamaktadır. Dikkat edilmediğinde ben çevresinde cilt hasarına neden olabileceği gibi uygulanan alanda cilt çukurluğuna neden olmaktadır.