Çocuk Çene-Yüz Kırıkları

Çocuk çene-yüz kırıkları nedir?
Büyüme ve gelişme döneminde çocukluk kazaları kötü sonuçlar doğurabilir. Çocuklarda düşme ve çarpma sonucu oluşan kırıklar bunlardan biridir. Çocuklarda kazalar sonucunda oluşan kırıklar büyümeyle ilgili sorunlara da neden olabilir. Çocuk kemiğinin daha elastik olması ve büyüme çekirdeklerinin açık olması çocuklarda görülen kırıkların takip ve tedavisi açısından önemlidir. Bu kırıklar arasında “yeşil ağaç kırıkları” daha çok görülür. Yeşil ağaç kırıklarında, çocuk kemiklerinde daha kalın ve kemikleri örten “periost” adlı zar sağlam kalır. El bileği, kol, ön kol, köprücük kemiği ve ayak bileği kırıkları da çocuklarda sık görülen kırıklara örnektir.
Çocuklarda çene ve yüz kırıklarında hastaya yaklaşım nasıl olmalıdır?
Yüz travması nedeniyle başvuran çocuk hastalarda, detaylı bir muayene sonrasında direk iki yönlü kafa grafileri, Waters, Towne grafi ile değerlendirme yapılacağı gibi şüpheli vakalarda dha ileri tetkikler olan 3 boyutlu tomografi ilede değerelendirme yapılmalıdır.
Çocuklarda çene ve yüz kırıklarının erişkin hastalardan farkı nedir?
Çocuk hastalarda travma sonucu yüz bölgesinde oluşan kırık veya çatlaklar genellikle füz yon hatlarında ve kemik büyüme plakalarında olduğundan hastalardaki ileri yaşlarda karşılaşılacak sorunlar ve büyüme gelişem sorunalrı nedeniyle erişkin hastalardan farklılık göstermektedir. Ayrıca çocuk hastalarda kalıcı dişlerinde kırık esnasında veya tedavi amacıyla yerleştirilen plaklar nedeniyle zarar görebilmektedir. Bu açıdan da daha dikkatli olunması gerekmektedir.
Çocuklarda çene ve yüz kırıklarının tedavisinde nasıl bir yol izlenmektedir?
Yüz kemik kırıklarının tedavisi, bulundukları yerlere, neden oldukları veya ileride olabilecekleri sorunlara göre farklı yöntemlerle tedavi edilirler. Yerinden oynamamış ve kas kuvvetleri ile oynaması beklenmeyen kırıkların tedavi edilmesi gerekmeyebileceği gibi, yapay plak ve vidalarla tespitlerin yapıldığı, geniş çaplı ve uzun süreli ameliyatlar gerektiren yüz kemik kırıkları da vardır. Kırık kemiklerin tespit edilmesi için sıklıkla titanyumdan, çocuklarda ise zamanla kendiliğinden eriyebilen maddelerden üretilmiş plaklar ve vidalar kullanılır. Kırık çene kemiklerini ilgilendiriyorsa dişlerin bozulmuş olan kapanma ilişkisini tekrar kurmak için damak ve diş protezlerinden de yararlanılır.