Hipospadias

Hipospadias (peygamber sünneti) nedir?
Yeni doğan erkek çocuklarda görülebilen doğumsal bir bozukluktur. Normal bir peniste idrar kanalı (üretra) penis başının (glans) ucunda sonlanır ve çocuklar penisin ucundan idrarını yaparlar. Hipospadiaslı çocuklarda ise idrar kanalı (üretra) penisin alt yüzünde ve daha geride sonlanır. Bu sonlandığı nokta ile penis ucu arasındaki mesafede idrar kanalı oluşmamıştır. İdrar kanalının açılma noktası testislerden daha geride bile olabilir ve ne kadar geride ise o kadar ciddidir.
Hipospadias (peygamber sünneti) tanısı anne karnında belirlenebilir mi?
Günümüzde gebelik esnasında ultrason ile doğum öncesi tanı koymak mümkündür. Bu mümkün olmadıysa doğduğu andan itibaren yapılacak klinik muayene ile kolaylıkla tanı konur. Nadiren hipospadiaslı çocuklarda prepusium (sünnet derisi) normal ve tam olabilir. Bu durumlarda sünnet derisi geriye doğru sıyrılmadan uca yakın hipospadiaslar tespit edilemeye bilir.
Hipospadias (peygamber sünneti) tedavisi ne zaman yapılmalı?
Hipospadiasın tek tedavisi cerrahi operasyondur. Operasyonda penisin aşağıya doğru kıvrılmasına neden olan -kordi- adını verdiğimiz fibrotik bant temizlenerek penis ereksiyona geldiğinde aşağı doğru kıvrılmayacak şekilde düzleştirilir. İdrar kanalının açıldığı noktadan penisin ucuna kadar olan eksikliğini tamamlamak üzere yeni idrar kanalı oluşturulur. Yassılaşmış halde bulunan penis başı (glans)’na doğal konik şekli verilir. Yani sonuçta estetik ve fonksiyonel açıdan kabul edilebilir bir penis şekli oluşturulur.
Hipospadiaslı çocuklarda sünnet ne zaman yapılmalıdır?
Hipospadiaslı ahstaya tanı konulduğunda hastadaki semptomlar gözetilerek ameliyat zamanlamasına karar verilir. Bu hastlarda önemli olan sünnet için acele edilmemesidir. Çünkü hipospadias onarımı esnasında fazlalık olan sünnet derisinin kullanılma olasılığı nedeniyle sünnetide aynı seansta yapılarak hastanın işe yarayabilecek dokularının atılması engellenmelidir.
Hipospadias ameliyatı olan hastalarda çocuk sahibi olamama riski var mıdır?
Hipospadis ameliyatı penisin normal anatomisi dikkate alınarak ehil ellerde yapıldığı takdirde bu tarz şikayetlerin görülme olasılığı yoktur. Bu hastlar genelllikle çocuk yaşta ameliyat edildiklerinden hastaların ergenlik döneminden sonrada takip edilerek ereksiyonda her hangi bir anormallik olup olmadığı gözlemlenmeli ve kordi olarak simlendirilen eğrilikler varsa bununla ilgili tedavide yapılmalıdır.