Labioplasti

Labioplasti nedir?
Labioplasti sıklıkla uyguladığımız genital estetik operasyonlardan biridir. Vajina girişindeki labium minus (iç dudak) ve onun hemen dış kısmında yer alan labium majusların (dış dudak) normalden daha büyük veya sarkık olması durumunda düzeltilmesi operasyonuna Labioplasti denir.
Labioplasti operasyonlarına hangi durumlarda gerek duyulmaktadır?
Labiumlar arasında asimetri veya görsel ve estetik kaygılarla hastaların ensık başvurduğu genital estetik operasyonu olsa da aslında işlevsel olarak da labiumlarda eksiklikler gözlenir. Çoğunlukla lokal anestezi altında fazla olan kısımlar çıkarılarak küçük dudaklar olması gereken normal boyutlara ve görünüme getirilir.
Labioplasti operasyonu nasıl yapılmaktadır?
Labioplasti operasyonu ortalama 30 dk sürer ve genelde lokal anestezi tercih edilir. Hastaların kişisel tecihlerine göre genel anestezi de uygulanabilir. Genelde adet bitiminde operasyona alınır. Operasyon sırasında kızlık zarına ve idrar yollarına hiçbir şekilde zarar verilmez. Dikiş Operasyondan hemen sonra hastalar normal aktivilerine dönerler. Bu hastaların cinsel ilişkiye 3- 4 hafta girmemeleri önerilir. İlk 2 gün duş yapmamaları sonrasında 10 gün ayakta duş almaları ve kişisel hijyenleri tarif edilir. Uygun yöntem ile yapıldığı sürece his kaybı oluşmaz ve hiçbir şekilde orgazm engellenmez.
Labioplasti operasyonunda büyük dudaklara müdahale edilebilir mi?
Büyük dudaklarda bazen normalden daha fazla dolgunluk olması hem görüntü olarak hoş değildir hem de bazı dar giysilerde dışarıdan belli olur ve bu da kişiye tedirginlik verir. Böyle durumlarda ya ince bir kanülle liposuction yapılarak aşırı kabarıklıklar giderilir ya da cerrahi olarak bir miktar cilt ve cilt altı yağ dokusu çıkarılmak suretiyle normal görünüm sağlanır. Bu işlemde dikiş izi küçük dudaklarla büyük dudaklar arasında kalacak şekilde kesi planlanır ve mayo ya da iç çamaşırının dışında kalan bir iz oluşmaz.
Büyük dudakların aşırı kabarık olduğunda ise Venüs tepesi (pubis) bölgesinin de normalden çok fazla kabarık olduğunu görebiliriz. Bu durum da, estetik, fonksiyonel ve psiko-sosyal bazı sorunlara neden olabilir. Orta ve hafif derecedeki fazlalıkları liposuction ile halletmek mümkün iken aşırı fazlalıklarda cerrahi olarak fazla deri ve yağ dokusunu çıkarmak gerekir. Bazen de büyük dudaklar olması gerekenden daha hacimsiz hatta çökük olabilir. Bu gibi durumlarda ise tam tersi cilt altına yapılacak yağ dolgusu (lipofilling) ile büyük dudakların normal kabarıklığı sağlanmaya çalışılır.