Ortognatik Cerrahi

Ortognatik cerrahi nedir?
18 yaşını geçmiş hastalarda alt ya da üst çenenin aşırı önde/arkada/yukarıda konumlanması ya da yana kaymış olması gibi bozukluklarda dişlerin, çene kemiklerinin, diğer yumuşak ve sert dokuların doğru anatomik yerlerine alınabilmesi için yapılan cerrahi veya tel yardımlı uygulamalara Ortognatik Cerrahi adı verilir.
Uygulama adımları nelerdir?
Ortognatik cerrahi, kimi zaman ortodontik tedavinin uzun vadede daha başarılı sonuçlar verebilmesi için destekleyici olarak ya da ortodontik tedavinin süresini kısaltmak amacıyla da uygulanabilir. Ortognatik cerrahide ilk aşama, ortodontik tedaviye başvurularak dişlerin çeneye uygun şekilde konumlandırılmasını sağlamaktır. Sonrasında ortodontik tedavi devam ederken ameliyat yoluyla alt ve üst çenenin birbirine ve yüze uygun hale getirilmesi sağlanır. Hastalara sefalometrik analizler yapılarak alt ve üst çene ilişkisinin normal anatomik yapıya ve kapanmaya getirilmesi için mandibular sagittal split osteotomi ve maksilla için lefort 1,2,3 maksiller ilerletem veya geriletme işlemleri yapılabilir.
Hangi hastalara uygulanır?
Bu uygulama çene bölgesinde gelişim bozukluğu veya çocuk yaşta travma sonrası üst çene (maksilla) veya alt çene (mandibula) gelişimi bozulmuş hastalarda uygulanır.