Yetişkin Çene – Yüz Kırıkları

Yetişkin çene-yüz kırıkları nedir?
Yüz kırıkları ev, iş ve trafik kazaları nedeniyle oluşabilen ve yüzün bütününü oluşturan kemiklerden biri veya birkaçının birlikte kırılarak yer değiştirdiği durumlardır. Bazen deride herhangi bir sorun olmamasına rağmen yüz kırıkları oluşabilir. Ancak kırıklar genellikle yüz derisini zedeleyen patolojilerle birlikte görülür. Yüz kırıkları oluştuğu zaman kanama, problemin olduğu bölgede şişlik, duyu kaybı, hassasiyet ve ağrı karşımıza çıkar. Genellikle ilk günlerdeki ödemler ve şişlikler deri altındaki patolojiyi gizleyeceği için tam olarak değerlendirilemeyebilir. Bu durumda aradan geçen günler içinde ödemlerin azalmasıyla alttaki deformite ve şekil bozukluğu ön plana çıkar.
Yetişkin çene-yüz kırıkları tedavisinde neler yapılmaktadır?
Yüz kırıkları ameliyatı çoğu zaman genel anestezi altında yapılır. Ameliyat sırasında vücut hatlarına langer çizgilerine paralel kesiler yapılarak kırık olan kemiğe ulaşılır. Kesilerin bir kısmı ağız içinden, bir kısmı da yüz üzerinden yapılabilir. Yüz üzerinden yapılan kesiler genellikle kıvrım yerleri, saç kenarı, kaş kenarı ya da alt göz kapağına yapılan kesilerdir. Daha sonra miniplak ve vidallar yardımıyla kemikler kırık hatlarından birleştirilerek kanamanın drenejı için dren konularak kesilmiş olan kas ve diğer yumuşak doku varsa onarılarak hasta uyandırılır.
Yetişkin çene-yüz kırıklarında ameliyat sonrasındaki süreç nasıldır?
Ameliyatlardan sonra özellikle ilk günlerde bölgenin şişmesi, ağrı ve hassasiyet olması doğal bir durumdur. 3.-4. günden itibaren şişlikler azalmaya başlar. Şişliklerin azaltılması için ameliyattan heman sonraki süreçte buz uygulaması yapılması gerekmektedir. Ameliyat sırasında kullanılan tekniğin özelliğine göre nelere dikkat edilmesi gerektiği anlatılır, kontrolleriniz yapılır. Ağız içinde kesi veya yaralanma mevcutsa hastaya gargara yapması önerilir. Darbeden kaçınılması gerekir, aşırı sıcağa maruz kalınmamalıdır.
Yetişkin çene-yüz kırıklarında ameliyat sonra plakların çıkarılması gerekli midir?
Ameliyat sonrası normal şartlar altında herhangi bir fonksiyonel kusura neden olmuyor ve estetik olarak probleme neden olmuyorsa plak ve vidaları çıkarılması gerekmez ancak bahsedilen durumlar varsa minimum 3 ay beklendikten sonra plak ve vidalar çıkarılabilir.