Dupuytren

Dupuytren hastalığı nedir?
vücuttaki kas yapılarını ve farklı dokuları birbirinden ayıran katmana fasiya denilmektedir. Dupuytren hastalığı ise sıklıkla el avuç içinde cilt altında ‘fasia’ adı verilen katmanın kalınlaşması ile oluşan hastalıktır. Ayak ve peniste de görülebilmektedir. Hastalık sonucunda fasianın kalınlaşması nedeniyle, ciltte buruşma ve tendonlarda yapışıklık oluşur.
Dupuytren hastalığı kimlerde sıklıkla görülmektedir?
40 yaş üstü erkeklerde ve kuzey avrupa kökenli insanlarda daha sık olamak üzere, Şeker hastalarında, alkoliklerde hastalığın görülme sıklığı artmaktadır.
Dupuytren hastalığında cerrahi tedavi ne zaman gerekmektedir?
Parmakta gerginliğe ve hareket kısıtlılığına neden olmayan nodullere cerrahi gereksizdir. İlerlemeyi azaltmak için uygun hastalarda kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Ama mutlaka doktor kontrolunde yapılmalıdır. Metakarpofalangeal eklemde 70 derece ve üzerindeki felsiyon deformitesi artık cerrahinin kaçınılmaz olduğunu göstermektedir.
Dupuytren hastalığında cerrahi tedavide neler yapılmaktadır?
Birçok cerrahi yöntem tanımlanmış olup cerraha ve hastaya göre uygulanacak yöntem değişebilmektedir. Cerrahi müdahalede geç kalındıkça, uygulanan cerrahi müdahaleden sonra hareketli parmak elde etme şansıda azalmaktadır.
Cerrahi yöntemler olarak fasiyektomi, ciltle beraber fasyanın totoal eksizyonu ve greftleme yapılabilir.
Hangi bölgelere uygulanır?
Bu uygulama el bölgesine uygulanır.