Yarık dudak ve damak nedir?
Tipik yarıklar (dudak yarığı, dudak-damak yarığı, damak yarığı) yanında dikey, yatay veya oblik bir hat boyunca oluşan atipik yarıklar da gözlenir.
Bu yarıklar tek başlarına veya aynı hastada görülen birçok doğumsal anomalinin bir parçası olarak (sendromik) ortaya çıkabilir.
Yarık dudak ve damak sebebi nedir?
Yarık dudak ve damak anne karnında teratojenlere neden olan ilaç veya rubela gibi enfeksiyonlar, kalıtsal ve çevresel faktörler nedeniyle gelişmektedir.
Yarık dudak ve damak nasıl görülmektedir?
Yarık Dudak (Tavşan Dudak); Üst dudakta tek taraflı (sağ veya sol) veya iki taraflı olabilir. Dudak yarığı değişik derecelerde (kısmi veya tam yarık) olabilir. Üst dudakta hafif bir çentik şeklinde olabildiği gibi burun deliği içerisine doğru uzanan, üst dişleri taşıyan damak parçasının da (alveol) yarık olduğu tam kat yarıklar da olabilir. Dudak yarığı damak yarığı ile birlikte olabilir. Yarık dudak-damak denilen bu durumda açıklık dudaktan başlar ve tüm damak boyunca devam eder.
Yarık Damak; Nedensel ve embriyolojik bakımdan yarık dudaktan farklıdır.
Damak yarığı sadece yumuşak damakta kısmi olabildiği gibi yumuşak ve sert damağın tamamını içeren tam yarık şeklinde de olabilir.
Submüköz damak yarığı: Yarık hattı bir mukoza perdesi ile gizlenir, daha derindeki yapılar yarıktır.
Damak yarığı V veya U şeklinde olabilir.
Yarık dudak ve damakta ameliyat zamanlaması nasıldır?
Yarık dudak için önerilen ameliyat zamanı doğumdan sonraki 3. Aydır. Damak yarıklarında ise operasyon zamanı ise hastanın kan değerleri ve kilosu belli kriterlere ulaştığı zaman yani 1 yaş (ortalama 12-18 aylar) civarıdır.
Ameliyat sonrası dönemde nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyat sonrası ilk 1 hafta berrak gıdalar, 2. Haftada ise süt ve mama ile besleme önerilir. 3 haftadan itibaren ise çorba kıvamında yiyecekler önerilir. Ameliyattan sonra hasta beslendikten sonra su ile ağız banyosu ve gargara yaptırılması önerilir.