Kimyasal Peeling nedir?
Cildi canlandırmak, gençleştirmek, daha fresh bir görüntü için kimyasal solüsyonların uygulaması ile yapılan soyma işelmidir. Bu tedavide deriye, yüzeyel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına neden olan kimyasal bir asit uygulanır. Çok sayıda kimyasal peeling ajanı olmakla birlikte en sık kullanılanlar glikolik asit, alfa hidroksi asitler (AHA), triklosetik asit (TCA), salisilik asit, jesner solüsyonu ve kombinasyonlarıdır.
Uygulama adımları nelerdir?
Deride oluşan kırışıklar, güneşe ve yaşa bağlı lekeler, çiller, kanser potansiyeli taşıyan kabuklu kızarıklık veya yüzdeki koyu renkli lekeler, melazma denilen hormonal veya gebelik lekeleri peeling ile düzeltilebilir. Aktif aknede iyileşmeye ve akne izlerinde düzelmeye yardımcıdır.
Hekimin hastayı değerlendirmesi sonucu uygulama alanlarını belirlemede ve uygulanacak asitin çeşidi ve konsantrasyonunu belirlemede önemlidir. Öncelikle deri, yağlarından arındırıldıktan sonra tedavi alanına uygulama yapılır. İşlem esnasında 5-10 dakika kadar hafif yanma ve batma görülebilir. İşlem sonrası normal günlük yaşama hemen dönebilir. İstenilen sonuçları elde etmek için birkaç seans gerekebilir.
Emzimatik peeling uygulaması nedir ve nasıl yapılır?
Enzimatik peeling uygulaması olarak cosmelan, dermamelan ve aknelan tedavileri uygulanabilmektedir.
Cosmelan daha yüzeyel lekelerde ve daha yüzeyel lekeleri olan hastalarda uygulanır. Cosmelan maske hastanın lekelerinin bulunduğu alana uygulandıktan sonra lekenin derinliğine göre hekimin önerisi ile 8 ila 10 saat sonra yıkanarak temizlenir. Daha sonra takip eden 3 gün yatıştırıcı kremler kullanılır, ciltteki kızarıklıklar normale döndükten sonra devam kremi ve güneş koruyucu kremlerle hekimin önerdiği süre boyunca tedavi devam eder.
Dermemelan tedavisi ise cosmelana göre daha derin yerleşimli lekleri olan hastalarda uygulanır. Uygulama dozlam ve tablosu cosmelana benzerdir. Ancak uygulamayı yapan hekimin önerilerine dikkat edilerek adım atılmalıdır.
Aknelan tedavisi ise aktif aknesi olan hastalarda uygualanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedaviler için ilgili bölümlere bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hangi bölgelere uygulanır?
Bu uygulama yüz, boyun, göğüs, eller ve kollarda oluşan yanık, kırışıklık, leke ve çil olan bölgelere uygulanır.