Kepçe Kulak

Kepçe Kulak nedir?
Kulakta en sık görülen şekil bozukluğu, halk arasında “kepçe kulak” veya “yelken kulak” olarak adlandırılmaktadır. Kulak kıkırdaklarının zayıflığından dolayı kulak kıvrımlarının yeterli oluşmaması nedeni ile kulak kepçesinin normalden daha öne ve yana doğru kıvrık olması durumuna “kepçe kulak” adı verilmektedir. Kulakların kulak arkası kemikten fazla bir açıyla uzak olması genellikle temel sebeptir. Kepçe kulak ameliyatı erkekler tarafında da yoğun talep gören bir estetik ameliyattır. Bunun sebebi de, kadınların saçlarıyla kulaklarını kolayca gizleyebildikleri halde erkeklerin kısa saçlarından dolayı bunu saklayamamalarıdır. Kepçe kulak nedenleri nelerdir?
Kepçe kulak doğuştan olan ve ailesel olarak gelişen bir durumdur. Belirli bir nedene bağlı değildir. Herhangi bir rahatsızlık veya hastalık belirtisi değildir. Bazen yeni doğanda anormal olarak bir veya iki kulak kepçe olabilir. Diğer bir teoriye göre kanda dolaşan östrojen hormonu kulak kıkırdaklarını yumuşak olmasına neden olmakta bu da doğumdan hemen sonra kulak önü kaslarının çekmesiyle kulak kepçe görünüme dönmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı için ideal yaş ne zamandır?
Kepçe kulak okul çağındaki çocukların en büyük kâbusudur. Çünkü okulda arkadaşları için alay konusu olurlar ve bu durum onların okul başarılarını ve sosyal ilişkilerini ciddi oranda etkiler. Okula uyum problemleri yaşarlar. İlerde bazen telafisi mümkün olmayan ciddi psikolojik problemlere bile neden olabilir.
En iyi tedavi aileleri tarafından kepçe kulak tespit edilen bebeklerde doğumdan 2-3 hafta sonra devamlı olarak fakat doktor kontrolünde kulaklara bir elastik bandajın bir kaç ay süre ile uygulanmasıdır. Sonuç genellikle başarılı olur ve ileri yaşlarda ameliyat gereksinimini azlatır. Bu fırsatı kaçırmış olan çocuklarda ise en iyi tedavi zamanı ise ilkokula başlamadan yani 6 yaşında cerrahi olarak düzeltilmesidir. Çünkü okula başladığı zaman alay konusu olmadan ve psikolojik olarak olayın farkına varmadan tedavi olmuş olacaklardır. Kulaklar 4-5 yaşlarında gelişimini tamamladığı için 6 yaşında ameliyat olmalarında bir sakınca yoktur. Kişisel şartlara ve ailenin tercihine göre ameliyat daha sonraki yıllarda da yapılabilir, ancak okul öncesi ameliyat, çocuğun arkadaşları tarafından kulakları yüzünden alay konusu edilme olasılığını ortadan kaldırdığı için tercih edilmelidir.
Erişkinlerde de kepçe kulak ameliyatı yapılabilir mi?
Erişkinlerde de kolaylıkla kepçe kulak düzeltme ameliyatı yapılabilir ve hiçbir sakıncası yoktur. Toplumuzda sosyoekonomik nedenlerle çocukluğunda tedavi edilmemiş hastalar ilerde erişkin olduklarında ve kendi maddi imkânlarına kavuştuklarında ameliyat olmaktadır.
Kepçe kulak ameliyatının faydaları nelerdir?
Kepçe kulak estetiği ameliyatı kulakların normal yerlerine gelmesini sağlayarak ciddi olarak kişinin görünümünü değiştirir. Bu durum kişinin kendine güvenini artıracağında ailesel ve sosyal ilişkilerini olumlu yönde etkileyecektir.
Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılmaktadır?
Kulak estetiği ameliyatı ciddi riskler taşıyan bir müdahale değildir. Hastanın yaşına göre lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Hastanede veya kliniklerde yapılabilir. Hastanede kalmayı gerektirmeyen günlük bir cerrahi işlemdir. Cerrahın tercihine göre kulak önünden veya arkasında yapılır. Kulak kıkırdakları yeniden şekillendirilerek kulak geriye doğru yerleştirilir. Ameliyat, yapılan ameliyata göre 45-90 dakika kadar sürer. Ameliyattan sonra bir kulak bandını 1-2 hafta kadar takmak gerekir. Kesiler genellikle kulak arkasındaki kıvrımda kalacağından görünen bir iz kalmaz. Duymayı etkilemez. İyileşme 1-2 hafta içinde tamamlanır. Kulak görünümü düzelen hastada psikolojik olarak da büyük rahatlama görülür.

Bizim tanımladığımız kepçe kulak ameliyatı teknikleri ve bilimsel yayınlarımız şunlardır; Tekniğin detayları için web sitemizde yayınlarımız bölümüne bakabilirsiniz.
1. Consolidative Technique Otoplasty: Comprehensive Approach in Combining Techniques.
2. Comparison of the result of consolidative technique otoplasty and incisionless otoplasty in the repairs of prominent ears.
3. A New Cartilage-Sparing Procedure for Correction of the Prominent Ear Deformity: Dermal Anchor Technique.